My version of Cantonese Koew Tiaw
My version of Cantonese Koew Tiaw for today's lunch .
Fiza's Cantonese Koew Tiaw
1 bungkus koew tiaw
Baby corn
Cauliflower
Carrot
Kubis
Sawi hijau
Bawang putih
Bawang merah -di potong baji
Ayam didadu
Fish ball
Cili Padi
Tomato
Bahan sos
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh minyak bijan
2 ketul kiub ikan bilis
Garam
2 biji telur putih
1 sudu makan tepung jagung
1 liter air
Cara-cara:
Tumis bawang putih hingga perang
Masukkan fish ball dan ayam.D (terpulang nak tambah lauk apa lagi )
Masukkan bahan sos kecuali tepung jagung dan telur putih.
Masukkan air masak hingga mendidih.Selepas itu di ikuti oleh semua sayuran kecuali kubis dan sawi.
Bila semua dah masak buka api besar tuang telur putih kacau laju-laju.Last sekali masuk kan tepung jagung masak lagi 1 minit dan tutup api .
Akhir sekali masuk kan sawi dan kubis.
Sedia utk di hidangkan.Celur koew tiaw masuk dalam mangkuk dan tuang kuah .
#elfizarecipe
Comments