Resepi Rendang Daging Istimewa Utara
Resepi Rendang Daging
2 kg daging
4 liter santan
Daun kunyit ,daun salam
Kulit kayu manis,bunga lawang ,bunga cengkih , buah pelaga , buah keras 12 biji ditumbuk halus
Asam gelugor
Gula nipah
1.5 liter air kelapa muda bersama isi
Bahan B
1 1/2 sdm jintan manis
1 1/2 sdm jintan putih
11/2 sdm biji ketumbar
Bahan C
25 biji cili kering dikisar
1 sdt lada hitam
20 biji bawang merah
5 biji bawang holland
2 inchi halia
1inchi lengkuas
2 inchi kunyit hidup
9 btg serai
1pkt kecil rempah kari cap O
4 sdm rempah kari daging baba's
2 peket kerisek (250gm)
Daun limau purut
Daun kunyit
kaedah
1. Daging di perap bersama rempah kari dan jintan manis jintan putih ketumbar)
2. rempah biji ( bunga lawang bunga cengkih kayu manis tumis buah pelaga )
3. Masukkan daging goreng sebentar dan masukkan air kelapa bersama isi.
4. Renihkan sebentar .Masukkan bahan C bersama buah pelaga
5.Masak sehingga daging empuk.
6. Masukkan santan ,gula nipah,daun salam ,daun kunyit ,daun limau purut
7.setelah daging empuk masukkan kerisek dan masak hingga kuah pekat.
Comments