Perbezaan Baking Powder and Soda Bikarbonat
Salam semua ,
Adehhhh... hati meluap-luap nak buat Red Velvet sebabnya dah lama post poned nak buat maka dengan penuh keyakinan check semua ingredients yang ada dalam gobok kecik ku... alamak.... baking soda ade lah ... baking powder x de... Dalam hati berkata -kata .. x per lah layan sudah.... sama gak function bagi naik jugak.. Dengan konpiden nya saya guna soda bikarbonat.. Alih-alih hujung kek red velvet I merekah macam volacano u.....
Haaaa.. awat pulak dah nie....
Maka pagi nie dgn gigihnya Google pasal soda bikarbonat dengan baking power ini lah hasilnya :
Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners. Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.
Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder). Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.
Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.
Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.
Credit to :resipimamaleza
Itu ker ceritanya .. padan la lain macam jer biskut ngan kek saya selama nie.. apa2 pun satu lagi pengetahuan berguna,
Adehhhh... hati meluap-luap nak buat Red Velvet sebabnya dah lama post poned nak buat maka dengan penuh keyakinan check semua ingredients yang ada dalam gobok kecik ku... alamak.... baking soda ade lah ... baking powder x de... Dalam hati berkata -kata .. x per lah layan sudah.... sama gak function bagi naik jugak.. Dengan konpiden nya saya guna soda bikarbonat.. Alih-alih hujung kek red velvet I merekah macam volacano u.....
Haaaa.. awat pulak dah nie....
Maka pagi nie dgn gigihnya Google pasal soda bikarbonat dengan baking power ini lah hasilnya :
Serbuk penaik, krim tartar dan soda bikarbonat
Terdapat 3 jenis bahan penaik yang selalu digunakan dalam pembuatan kek, pastri mahupun kuih-muih. Ianya ialah serbuk penaik (baking powder), serbuk soda (soda bikarbonate/sodium bikarbonate) dan serbuk tartar (cream of tartar). Ketiga-tiga bahan ini juga dikenali sebagai bahan penaik kimia atau chemical leaveners. Ia berbentuk serbuk putih dan boleh dibeli di pasaraya dan kedai-kedai bahan kek. Fungsinya adalah untuk menaikkan dan meringankan adunan kek/kuih agar lebih gebu.
Bahan penaik yang paling sering digunakan ialah serbuk penaik. Terdapat dua jenis serbuk penaik iaitu yang jenis biasa dan jenis berganda (double -action baking powder). Jenis biasa digunakan dalam kebanyakan kek manakala jenis berganda digunakan untuk kek kukus atau kuih-muih kukus seperti pau, apam dan sebagainya. Ia bertindak dua kali lebih kuat dari biasa dan menjadikan kek atau kuih lebih gebu dan mekar.
Soda bikarbonat pula sering digunakan dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih yang berasid seperti menggunakan susu masam, jus buah-buahan, serbuk koko, gula hangus , puri buah-buahan dan lain-lain. Soda bikarbonat adalah bersifat alkali dan ia akan bertindak menutralkan asid yang terdapat dalam adunan kek dan kuih tersebut dan menaikkan kek/kuih apabila dimasak.
Serbuk krim tartar agak jarang digunakan tetapi ada juga resipi yang menggunakan soda dan krim tartar bersama. Krim tartar dihasilkan daripada asid tartarik dan tentunya ia bersifat asid. Biasanya serbuk ini dicampurkan dalam telur putih bagi membuat meringue. Ianya digunakan untuk membuat kek sifon atau membuat kek keju bakar.
Credit to :resipimamaleza
Itu ker ceritanya .. padan la lain macam jer biskut ngan kek saya selama nie.. apa2 pun satu lagi pengetahuan berguna,
Comments