Kek puding karamel.

salam semua .......


Kali nie kita buat kek puding karamel resepi C&P hanamemories.. dia pulak amik dari k yanie ..Dah lama x membaking so this time bila oven dah dapat balik pelan2 start balik baking carik mood..Tapi kek kita nie kureng sikit x sama macam yang k Hana buat sebabnya  bekas besar so kek nya menipis senipis nipis nya.Kena mintak tunjuk ajar sifu kenapa jadi mcm tue,Maka... mari lihat resepi di bawah..


Bahan-bahan
  • Karamel
  • 60g gula
  • 1 sudu besar air
  • 2 sudu besar air
  • Puding
  • 4 biji telur
  • 500ml susu segar- kita kurangkan 400ml
  • 70g gula
  • sedikit esen vanila
  • Kek span
  • 70g tepung gandum
  • 60g gula halus
  • 2 biji telur
  • 20g mentega- dicairkan
Cara-cara
  1. Sapukan loyang dengan butter lembut. Panaskan oven ke 170 degree. Cairkan mentega dan ketepikan.
  2. Sediakan karamel Campurkan gula dengan 1 sudu air. Panaskan sehingga jadi warna perang. Kemudian tambah 2 sudu besar air lagi. Tutup api. Tuangkan semasa masih panas-panas ke dalam loyang.
  3. Sediakan puding. Panaskan susu dan gula sehingga gula hancur dan padamkan api.
  4. Masukkan telur dan esen vanila ke dalam mangkuk. Pukul sedikit. Kemudian tuangkan susu panas tadi perlahan-lahan ke dalam mangkuk sambil dikacau. Kacau dengan perlahan-lahan supaya tak berbuih.
  5. Tapiskan no.4 ke dalam loyang karamel tadi.
  6. Sediakan kek span. Asingkan putih dan kuning telur. Pukul telur putih dengan separuh gula sehingga kembang.
  7. Pukul pula telur kuning dengan separuh gula lagi sehingga jadi bentuk krim.
  8. Campurkan kedua-dua adunan telur tadi. Pukul dengan perlahan-lahan sehingga sebati.
  9. Ayak tepung ke dalam no.8 Kacau dengan spatula dengan kaedah kaup balik.
  10. Akhir sekali masukkan butter yang telah dicairkan. Kacau sehingga sebati.
  11. Tuangkan adunan kek tadi ke dalam loyang puding tadi. Masukkan air suam ke dalam dulang oven. Bakar selama 40 minit atau sehingga masak. (adunan kek span ni akan terapung di permukaan adunan puding.. so puding tu tak payah kukus or bakar dulu.)
  12. Sejukkan dulu sebelum keluarkan puding/kek dari loyang.

From top..

From side



Comments

hana said…
salam fiza..
tak nampk plak yg dah potong nak nengok lapisan kek tuh. akak rasa maybe kek tuh kurang kembang naik kot. bantat tak kek tuh? atau maybe juge sbb gune loyang besar.akak aritu buat gune loyang 18cm. xpe nnti try again yer... dah lama tak buat nih..mcm nak buat jerk.. hihi
Fiza Amran said…
tq k hana atas tunjuk ajar.. nie nak buat lagi sekali jugak la.. kali nie nak pakai loyang kecik sikit.. kemungkinan kek bantat tue ada jugak...huhuhu k hana boleh pakai instant mix kek tak..
Rohani Hashim said…
waaa sedapnyer...tengok pon terliur...
Chybee said…
alahai sedapnye puding caramel. tapi nk masak malas. hehehe...
Kaio said…
mak aihh. sedap nya... tgh duk telan air liur je ni.. slurps!

Popular Posts