Biskut oh biskut

 Biskut.. bulan puasa dan raya nama biskut lah paling glamer.. biskut macam2 nama yang tak tersebut.This time nak share sikit pasal biskut raya I.Last year pabila harga gula melambung2 naik.. semua harga2 biskut di Malaysia ada la sedikit kenaikan... X banyak sikit. I jugak turut terasa gelombang nya .so last year decide  cuba resepi baru and buat sendiri. 
Bila dah berjaya buat .. Heee biasa la mesti la kasik TESTER yang paling setia I try, iaitu My other half.. Sekali cuba nak lagi u. Dalam erti kata lain sedap katanya .. Melambung2 la jiwa perasaan dan bontot I masa tue .Yelah chenta hati cakap sedap kan...
TAPI da satu benda yang I tak boleh nak counter lagik bila buat resepi nie.Shape nya tunggang langgang bak kata my other half 
"Rupa nya kurang tapi rasanya marvellous"

Sape2 yang expert bab2 cookies nie boleh lah share ngan I macamana nak bentuk cookies yang adunan doh nya sangat soft .Nak tahu apa  cookies apa yang i buat ..Haaaa.. sila scroll ke bawah....





Ini lah namanya . shortbread scootish recipe.Ini shortbread mat salleh ..Sebab mama I banyak kali sangat tanya kenapa shortbread kakak x de coklat kat atas..al kisah orang malaysia nie kan kreatif shortbread diberi inovasi jadi la shortbread ada cekelat kat atas.. Malu nak amik gambo sebenarnya shape x cantik .. x boleh nak compare ngan cookies CMG , Ika Bangkok , Ros , Cikmin, Kak Hanieliza and geng seangkatan dengan nya.
Apa pun saya budak baru belajar mafkan saya yer.. Kalau cookies nie x setanding dengan mereka2 di atas.
So , Shortbread ready to eat
LIVE.LIFE ENJOY

Comments

Ummi said…
kak zu x pndai sgt, tp biasanya kalo dough is too soft,masukkan kejap dlm fridge ... depends jugak pd recipe, ada yg mmg soft (utk drop cookies),..

**nota kaki: dicedok dr buku nota short course dlu ..hehehh ;)
Fiza Amran said…
thanks k zue for info... huhuhuh pakai cutter shortbread pun cookies fiza x cantik.. uhukssss
k zue nanti share tips lagi ekk

Popular Posts