Ikan Masak Asam.
Salam keceriaan.. Since dah pindah rumah baru.. Dah lama x memasak.. Sebab barang2 x lengkap kan...So skrang bila ada barang ala kadar boleh untuk saya memasak.Maka saya pun dah mula memasak sendiri sebab dah x selera nak makan kat luar.
So kat sini ada ler resepi untruk di kongsi bersama. Ala.. resepi orang bujang simple-simple jer.
IKAN MASAK ASAM VERSI ORANG BUJANG
So kat sini ada ler resepi untruk di kongsi bersama. Ala.. resepi orang bujang simple-simple jer.
IKAN MASAK ASAM VERSI ORANG BUJANG
- 2 ekor ikan kembung
- 1 inci halia
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji cili padi / cili merah
- 11/2 cawan asam jawa
- 2 sudu gula perang
- garam
- 1 biji tomato
- minyak untuk menumis
- Goreng ikan kembung dengan kunyit dan garam sampai garing (ketepikan).
- Tumis bawang besar ,bawang putih , halia .Goreng sampai layu.
- Masukkan air asam, gula perang , garam. Sesuaikan rasa.
- Biar mereneh masukkan ikan kembung goreng dan tomato.
- Masak sampai memereneh lagi.
- siap untuk dihidangkan.
Comments
aper beza versi bujang ngn dah kawen..cam sama jer..hehe
p/s: beza tang org yg masak kot..;)