Ikan Masak Asam.

 Salam keceriaan.. Since dah pindah rumah baru.. Dah lama x memasak.. Sebab barang2 x lengkap kan...So skrang bila ada barang ala kadar boleh untuk saya memasak.Maka saya pun dah mula memasak sendiri sebab dah x selera nak makan kat luar.

So kat sini ada ler resepi untruk di kongsi bersama. Ala.. resepi orang bujang simple-simple jer.

IKAN MASAK ASAM VERSI ORANG BUJANG

  • 2 ekor ikan kembung
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 4 biji cili padi / cili merah
  • 11/2 cawan asam jawa
  • 2 sudu gula perang
  • garam
  • 1 biji tomato
  • minyak untuk menumis
Cara-Cara:
  1. Goreng ikan kembung dengan kunyit dan garam sampai garing (ketepikan).
  2.  Tumis bawang besar ,bawang putih , halia .Goreng sampai layu.
  3. Masukkan air asam, gula perang , garam. Sesuaikan rasa.
  4. Biar mereneh masukkan ikan kembung goreng dan tomato.
  5. Masak sampai memereneh lagi.
  6. siap untuk dihidangkan.





Comments

bulatkocik said…
elOw..;)

aper beza versi bujang ngn dah kawen..cam sama jer..hehe

p/s: beza tang org yg masak kot..;)
Fiza Amran said…
wakakaaka.. boleh jadi jugak ler.. versi bujang nie main campak jer.. versi kahwin nie byk ragam nak masak nya..

Popular Posts