Monday, May 25, 2015

Kisah Hebat Percintaan



Salam semua , 



Hari nie rasa nak membebel sikit kat sini. Akak membebel ni bukan sebab apa geram dengar story one of the readers. She email this to me to share with all of you here. 
----------------------------------------------------------------------------------

Pernah tak korang dengar cerita gf bf bercinta bagai nak rak. Percintaan selama 9 tahun lamanya Lepas tue bf tinggalkan gf sebab gf nie tak lawa , tak bijak , no MONEY and 1001 reasons .


" Sorry beb I tak nak dekat you sebab you bla... bla... bla.." 

So si gf nie menangis lah 3 hari 3 malam 3 purnama sedih kena tinggal. Walhal masa bersama dgn gf.. si bf nie lanyak suruh kerah mcm hamba abdi  buat tue buat sini ambil tue uruskan nie. 

Masa bersama bf si gf nie xde spend lansung time dengan family . Semua kudrat diserahkan pada si bf. Selfish kan bf dia . ishh.. Ishh.. Ishhh

Habis episod Pertama .


Hari-hari yang berlalu selepas di tinggalkan dipenuhi dengan muhasabah diri dan doa-doa agar diri kembali tenang dan rasional serta berdoa akan ditemukan dengan seseorang yang lebih menghargai diri si gf. 

Alhamdulillah, setelah beberapa lama ... Semangat kembali dan Allah dah temukan di dengan seseorang yang lebih matang dan bertanggungjawab serta penuh ketenangan.Pada masa yang sama si gf nie telah mengorak langkah dalam hidup nya . Punya kerja 5 angka , bekerja dalam dan luar negara. Hati senang punya  bf baru a.k.a Pacar . 

Zaman media sosial  semunya nak di upload nak di beritahu . Tengah hangat bercinta maka si gf upload status dalam Instagram  dengan caption : 

" Ku temui bahagia dengan cinta baru " bersama gambar si Pacar. 

Tanpa disedari yang ex-bf jadi stalker. Selalu browse kehidupan gf lama.. Yang semakin lama semakin bahagia. Yang ex-bf tadi yang meningalkan  si gf takkala dlm kehidupan susah dan tiada apa-apa . Tiba-tiba meroyan bila dapat tahu ex-gf nya dah berkereta mewah , dah bergaji , besar dan dah makin lawa dan bergaya. Nak apa ... Nak rujuk semula la . 

Tapi malang sekali si gf nie dah ada yang punya. Pacar baru . Maka kepala si ex-bf mula  lah memikirkan startegi nak mendapatkan semula si gf nie. Episod-episod drama sinetron yang lagi sinetron dari sinetron Indonesia bermula . 

Antaranya:
           
"Susah senang kita bersama dulu. 9 tahun i tunggu u . Kita  susah sama2 sekarang DIA yang mendapat hasil " 
Correction, ko yang tinggalkan kan dia kan masa dia susah apa isu dpt hasil tak dapat hasil .Habis dikerah kudrat dan masa ko blah.Pacar baru takde  kena mangena .Plus rezeki pacar baru la. Setia susah senang. Ko rasa minah ni tak berduit ko blah kan.

"Dah keje besar ekk.. Berapa gaji sekarang "
Ko dah kenapa nak tahu gaji minah nie . Dah bergaji besar baru nak pandang ker.Sebelum nie ko buat  minah nie macam hamba abdi ko terhegeh-hegeh.


"Ini tak adil I yang lagi lama couple dengan you "
No such thing here. Lama bercinta tak semestinya nak tunggu kalau perangai macam puaka.


Dan  macam2 hal lagi . 

Tak cukup dengan tue  ex-bf upload status. 

                            " Mungkin KITA sedang diuji Allah , atau mungkin itulah caranya Allah nak bagi apa yang kita minta , iaitu yang terbaik untuk kita"

Hmmmm......

Nampak tak ayat-ayat penuh pengharapan kat situ . As though si gf nie yang buat hal and blah. Konon macam gf dia kena rampas oleh orang lain. Padahal sendiri yang buat hal. KITA ok.. you are no more with this girl. So no such thing of KITA.She got a life already with new bf. Not you ex-bf.. You go get a life.  


P/S : Cerita ini tiada kena mengena dengan yang hidup saya . Sekadar memberi pegajaran.Sebarang cadangan sila komen di bawah.

Ingin berkongsi cerita anda emel pada saya di : norhafiza796@gmail.com


2 comments:

Rohani Hashim said...

Fiza, tolonglahhh bgtahu si reader. Lupakan yg fah berlalu. Tak nampakkk ke cmne si ex dia tu. ALLAH sj lukakan hati dia dgn clash sebab ALLAH nk bg yg lain yg lagi bahagia dan menggembirakan. Aaa stressss lah kalau si gf uturn balik.plis pliss jangannnn...ok emo terserap...

Fiza Amran said...

Bukan kata hany jerr tersentap.. fiza nie mendidih jer dgr kan.. fiza faham mcmana perasaan bila kita nie yg terhegeh2 dkt org tue