Monday, December 10, 2012

Cooking classes


Salam Sayang , 

Sabtu , syamenghadiri elas masakan anjuran T- Garden Cooking School. Beli dekat groupn jer pun RM49. Saya attend kelas untuk mendapatkan skill masakan dari sifu di sana. Belajar buat sponge cake.Well , kelas saya hadiri seperti biasa. Sementara menunggu kek masak mereka telah menghulurkan flyers mengenai kelas2 masakan lain yang di offer di sana. Mata terpkau seketika takala memenadang kelas masakan yang berasaskan "Pork ".. 

Aiseeehhhhhhhhhhh , kenapa x perasan awal benda nie.Tapi hati kecil dah berkata ... Its ok kot sebab dapur cooking class and baking class berbeza. Kelas dimulakan selepas kek masak dan sejuk. Proses na k melayer kek sponge nie memerlukan kita membasahkan kek dengan air coffee menggunakan berus. Masa nak memberus terpandangkan berus yang ada sikit hitam ada sikit putih.. Errrkkkkk.. berus apakah ??? Ok think positif maybe berus nylon. Tapi masa dok tengah tengook tue teringat lagi.. Macamana kalau berus yang sama digunakan untuk memberus sauces pada " pork " ... huhuhuhuhuh terus x jadi guna. But as en asben advise baik x yah makan kek tue sebab mmg dh ada keraguan dekat situ.
Lastly , buang sebijik kek. As my MIL cakap ambil ilmunya yang lain xper..Kita nak cari ilmu tue...Kat bawah nie nak shar kek yang saya berjaya buat dan hias. Anyway , this is first time saya bejaya licnkan kek utk frosting,,,



Moral of the stories is before you enroll to any cooking classes do take sometimes to check other courses they offer in the academy / school. If they offer courses with pork base.. Then you should opt for other academy. 







No comments: