Thursday, August 25, 2011

Puasa yang ke 25 ... Menu Mushroom

Alhamdulilah dah 25 hari berpuasa… syukur kali ini saya diberi kesempatan untuk berpuasa penuh insyallah.
Standard bulan puasa lunch memang tak boleh makan. So waktu lunch digunakan untuk berjlan-jalan cuci mata  itu pun kalau tak mengantuk la kan… Mengantuk kalu silalah tutup muka dengan shawl yang tebal dan ZZZZZZZZZZ.
So berkesempatan teman kawan office ke Jaya Grocer , Empire Subang . Saya suka Jaya Grocer nie sebab sayuran nya fresh dan sangat fresh dan paling penting banyak benda yang x de kat Tesco , Carrefour and Giant ada di sini ( bukan promote Jaya Grocer sekadar berkongsi ) . Apa benda yang ada kat Jaya Grocer yang saya suka sangat pergi. Haaa… sebut jer apa benda yang ada dlm AFC chef guna semua  ada sini. Be Nigella  Lawson , Anna Olson . Laura CLauder and the lists keep continue semua ada di sini. Ready made cheese cake crust pun ada sini. Pada yang suka makan makanan Morocco  ker Arab ker.. Tajine , Cous  Cous , Foul Meddamas , Kidney Bean and name it semua ada… Jaya Grocer is a supermarket for expatriate ok.. Sebab tue la semua ada..Heeee…..
Meh nak citer .. masa berjalan –jalan tue sempat la snap beberapa gambar jenis-jenis mushroom a.k.a cendawan. Jom tengok ..





White Button Mushroom
 These are the mushrooms you're most likely to find in supermarkets.  They're good raw, but more flavorful if cooked.    Substitutes:  cremini mushrooms (more flavorful than white) OR oyster mushroom (cooks faster)


Portabello Mushroom
These are just large cremini mushrooms, and their size (about the same as a hamburger patty) makes them perfect for grilling or roasting.  They're also more flavorful than younger, smaller creminis.



Enoki Mushroom
Enoki mushrooms have a delicate fruity flavor.  They're usually served raw.  



Brown Mushroom
These are closely related to common white mushrooms, but they're a bit more flavorful.  Large cremini mushrooms are called portobello mushrooms. 



White Button Mushroom


Eryngii Mushroom
king oyster mushroom 



Oyster Mushroom
Oyster mushrooms are prized for their smooth texture and subtle, oyster-like flavor.  They can also be grown commercially, so they're widely available and fairly inexpensive. 



Alamak lupa la mushromm nie nama apa.Tapi adik beradik Enoki nie.



Yang nie yang best... Tempe Stick siap breaded lagi  xsure dari Malaysia or Indonesia.

Untuk maklumat lanjut check this out Mushroom


No comments: