Monday, January 3, 2011

Meditasi Dalam Islam.


Salam Ukhuwah ,

Malam-malam begini... Malas nak melayan cerita TV slot seram nie... Ntah apa-apa elok2 ok kang x pasal2 jadi penakut .. Apa pun setiap orang pasti ada kisah tersendiri terutamanya tentang stress. Stress macam2 perkara.Saya sendiri pernah melalui fasa stress melampau hinggakn doktor bagi MC sebab stress.

Setelah lama struggle dengan benda2 yang mcm nie duit pun dah beribu beratus habis nak heal kan diri.. Tak ada orang lain melainkan diri sendiri yang boleh membantu.akhirnya saya ambil keputusan untuk mencari penawar diri.

Mesti ada yang tertanya-tanya stress apa yg sampai tahap gitu jadinya.. Allah nak uji saya dengan stress putus cinta tragis beb.. Tapi bak kata orang barang yang lepas usah di kenang.PAsti ada hikmah kan??

So saya ambil keputusan untuk explore meditasi dalam islam.

Apa itu meditasi ?. Pada saya meditasi ialah teknik di mana kita mengeratkan hubungan dengan pencipta nya. Untuk menilai diri sendiri  dan menginsafi diri sendiri. Teknik yang mudah di praktikan. Kerana dengan meditasi ini saya mendapat ketenangan hakiki. Insyallah.....


  1. Ambil wuduk dan solat hajat .
  2. Baca Yassin dan Al-Mulk
  3. Duduk bersila dengan badan di tegakkan..
  4. Rehatkan tangan.
  5. Tarik nafas dalam-dalam dalam kiraan 9.
  6. Hembuskan nafas perlahan-lahan . Ulang langkah 5 sebanyak 3 kali.
  7. Ketika mennghembuskan nafas ucapkan zikir "La ila haillah" sambil mengosongkan minda.
  8. Beritahu minda anda bahawa anda berada dalam keadaan tenang .
  9. Bayangkan anda berada ditempat yang paling tenang yang anda suka contoh : di tepi laut, air terjun atau pun pulau .Mana sahaja pilihan anda yang membuatkan anda rasa tenang.
  10. Teruskan menarik nafas hingga anda rasa tenang.

Lakukan teknik di atas bila-bila masa anda suka. Positifkan minda dan redha dengan qada dan qadar.Sentiasa lah bersangka baik dengan Allah . 

Percaya bahawa setiap yang berlaku ada hikmah nya.

LIVE.LIFE.ENJOY



8 comments:

Anonymous said...

thanks for sharing. sekurang2nya mengingatkan antara satu sama lain.... good reading material Fiza...

aye-na said...

clear your mind..memang sangat berguna. esp bila xbole tido..relax n clear fikiran..tido lena..

ARS said...

betul tu.. setiap yang terjadi pasti ada hikmahnyer... berserah sahaja kepadaNya dan berbaik sangka...

Fiza Amran said...

anonymous : thanks sekadar berkongsi pengalaman sendiri dan memberi inspirasi kasih sayang pada yang memerlukan.
aye-na : yup... how big is ur problem just clear ur mind pasti jumpa jalan keluar
ARS: yup... kerana Allah akan memebrikan yang terbaik untuk hambanya sebabitulah perlu untuk sentiasa bersangka baik kepada NYA

Nieza said...

ya hidup x akan dapat lari drp masalah....kita kena bijak utk mengatasinya...btw thanks for sharing...:)

nora said...

good sharing, boleh practice ni

daisy said...

boleh hilangkan stress

mzhany said...

fiza, semua yg berlaku ada hikmahnya. kit ayg hadapi nya ni perlu hadapi dengan sebaik mungkin kan...

tengkiu utk info nih...