My beloved student

Classroom

Interactive Learning



Salam Monday ,

Setelah 2 minggu bercuti untk mengajar Bahasa Melayu di  Salah satu International School in KlangValley .Maka minggu  nie kelas bermula seperti biasa.
Tepat jam 7.45 saya sampai di kelas seperti biasa. Panggilan cikgu fiza kedengaran lagi kali ini.Sebenarnya ramai tak tahu.. saya ada anak murid berumur linkungan 7-9 tahun.Subject Bahasa Melayu yang perlu di tunjuk ajar..Kebetulan ajer semua nie... Satu hari seroang kawan minta tolong untuk replacekan salah seorang cikgu yg tak dpt hadir . Bila next week tue dia offer utk mengajar kat situ... tak delah membebankan kan.. mengajar pun on saturday ajer selama 2 jam.. Since x de buat apa2... seronok jugak melayan kerenah kanak-kanak nie..

So kelas pun bermula, dalam sibuk nak buat preparation  mengajar.. tiba2 salah seorang murid saya betanya:

" Cikgu Fiza ... What is ' blur sotong ' ?"
" What???? 'blur sotong'? .. u mean like this ?" 
( sambil menggayakan ala-ala sotong )  satu kelas tertawa.

"How do know those phrases?"
" errrrr... my mom..."

OK ... hahahahaaha ketawa lagi sendiri dalam hati ...Kanak-kanak masih mentah untuk tahu apa -apa. Macam sponge absorb semua benda tanpa filter...Sebenar nya latar belakang anak murid saya adalah semuanya berbangsa cina , atau melayu atau foreigners. Mereka di wajibkan masuk kelas hari Sabtu untuk belajar Bahasa Melayu since itu adalah satu perkara yang wajib.Masing-masing cerdik.. boleh membaca dan memahami tapi tak boleh nak membalas dalam bahasa melayu. Umpama anak melayu yang kelam kabut nak belajar Bahasa Inggeris. Faham tapi x boleh nak menjawab... 

Dalam keasyikan melayan kerenah budak-budak nie ... 

" Cikgu Fiza.. I accidently stain my underpants.. please call my mum"
Oh no kata cikgu Fiza dalam hati ....

" Kit can u wait , i will try to contact your mum "

" Why don't u take out ur underpants and put in ur bag. I'll provide you with the plastic bag "

" No..... later my bag will be stink "

Hmmm... apa nak buat akhirnya ibu Kit datang setelah mendapat sms dari saya dan menguruskan anak nya.Kesian dia sebenarnya cirit- birit.

Tak lama selepas itu .. Ada seorang pelajar melayu namanya Imani. 

"Cikgu Fiza this is for u."

" What is this ? ... owhhhh.... "

Terkesima dan terharu seketika .

"Terima Kasih Imani "

Daa telah memberikan saya kad eidul adha ( ada kesempatan saya akan uplod disini).Sekeping kertas A4 yang dilipat 2 .Denga tulisan Dalamnya :

" Happy Eidul Adha " with bintang- bintang dan bulan...

Terharu mendapatnya.. sebab tak sangka ada anak murid yang masih mengingati nya... Macam tue gamaknya cikgu yang real yang mengajar di sekolah .Penghargaan seorang anak murid pada seorang guru.
Walau senakal mana mereka , walau se hot mana perasaan saya pada mereka. Sebenarnya deep inside saya telah mula menyayangi anak-anak kecil ini....

LIVE.LIFE.ENJOY

Comments

nuhaz said…
seronokkkan ajar kanak-kanak...i love kids :)
PearlnScarf said…
betul.. hilang stress walaupun sebenarnya lebih stress nak melayan kerenah.. hahahaha
Suzi said…
salam fiza...
rasanya ajar budak sekolah rendah lg seronok sbb telatah diaorg yg mcm2...nakal pun nakal budak kecik hehehe...comey2 je..
banding ajar budak sekolah menengah...nakal dia lain ...kan?
tapi jadi cikgu memang byk kena sabar...mcm2 kerenah budak2...
PearlnScarf said…
agree wit u suzi... budak kecik nie lain sikit ..nakal2 pun yg kiut.. hehehe

Popular Posts