Friday, November 20, 2015

My version of Cantonese Koew Tiaw




My version of Cantonese  Koew Tiaw for today's  lunch .

Fiza's Cantonese  Koew Tiaw

1 bungkus koew tiaw 
Baby corn 
Cauliflower
Carrot
Kubis
Sawi hijau 
Bawang putih 
Bawang merah -di potong baji 
Ayam didadu
Fish ball 
Cili Padi 
Tomato

Bahan sos 
2 sudu makan sos tiram 
1 sudu makan sos ikan
1 sudu teh minyak bijan 
2 ketul kiub ikan bilis 
Garam
2 biji telur putih
1 sudu makan tepung jagung 
1 liter air

Cara-cara:
Tumis bawang putih hingga perang
Masukkan fish ball dan ayam.D (terpulang nak tambah lauk apa lagi )
Masukkan bahan sos kecuali tepung jagung dan telur putih.
Masukkan air masak hingga mendidih.Selepas itu di ikuti oleh semua sayuran kecuali kubis dan sawi.
Bila semua dah masak buka api besar tuang telur putih kacau laju-laju.Last sekali masuk kan tepung jagung  masak lagi 1 minit dan tutup api .
Akhir sekali masuk kan sawi dan kubis.
Sedia utk di hidangkan.Celur koew tiaw masuk dalam mangkuk dan tuang kuah .
#elfizarecipe

No comments: