Friday, October 4, 2013

Singapore Part II : Orchard Road

Ini adalah sambungan daripada Singapore Part I . Entry ini penuh dengan gambar. Sila bersedia.

Selepas merayau-rayau di The Shoppe by Marina Bay Sand dengan pantas dan tungkas kami naik MRT dari Marina Bay ( North South ) terus ke Stesyen Orchad. Untuk sampai ke Orchad Rd. Apa lagi shopping la. Perhatian sila ikut papan tanda dengan betul dan pastikan lokasi terdekat anda dengan MRT. Untuk memudahkan. Tapi di Orchad Station kami turun dan naik teruskan berjalan dah nampak ION Orchad. First tempat keluar tetap dalam mall.

First tempat shopping kami . Yve Saint Laurent ( YSL ) . Ini kerana kat Malaysia susah nak jumpa and choice pun limited. Stop by sini sekejap sebab adik dan bagi no code for her lipstick and beli lipstick for MIL. Layanan mmg superb. Even kami pakai selebet jer laki bini. Customer service A++. Dapat hasil tangkapan.

Menyesal tak mintak 2 paper beg YSL. Cantik.. I likeeeeeee. Exclusive sangat. Oh ya kat sini kalau bayar pakai kredit card dah boleh terus bayar guna RM. Means charge nya dalam RM. 


Seterusnya tempat tujuan saya ialah Laduree. Sebagai seorang baker nak tegar tak tegar sangat. Saya harus mencuba ini Laduree. Laduree menjual macaron terbaik dalam dunia. Kata nya.. 

In Paris, the Ladurée chain of pastry shops has been known for its macarons for about 150 years- From Wikipedia.
Abis tak nak try ? Rugi la siapa tak cuba. Sebabnya  Laduree tiada di Malaysia.Negara asia yang ada adalah Singapura . Excited nya tak terkira. Lihat lah photo di bawah.


Ini masa dekat Laduree Counter . Lokasi adalah seperti di bawah.

Laduree Boutique
391 Orchard Road, #02-09
Takashimaya Shopping Centre / Ngee Ann City
Singapore 238872
Tel: +65 6884 7361

Laduree Counter
391 Orchard Road, #01-24A
Takashimaya Shopping Centre / Ngee Ann City
Singapore 238872



Ini masa saya sibuk memilih flavor macaron yang ada. Nerpinau biji mata nak tengok dan pilih dengan keramahan SA France nya hahahah tak sampai hati nak beli sikit. Boleh macam tue ?



Ini pun sama .




Antara barangan lain yang Laduree jual.


Laduree Jams Preserved. Boleh buat filling macarons nie.


Someone so happy to get the Leopard box.


Ini masa di Laduree Boutique

Some of the flavors

Tengok la macaron nya comel dan cantik dan bermacam-macam lagi . Hopefully dapat semangat nak buat macaron lagi lepas nie.


Recipe Book of Macarons Laduree. Nak beli tapi mahal.


Another Recipe Book


This is macaron tower. Hasil kerja tangan yang sangat baik dan teliti. 


Close up sikit. Warna kelabu tue namanya Pink Pepper macarons tower.

Ok nie muka orang excited jugak.


another happy faces . Tengok la memborong keluar bawak beg besar.


another excited face


The packaging for macarons. How i wish i could get this back in Malaysia.



Ok nie laduree yang i beli 6 pcs for SGD 36 .. Nak convert ? ye silakan . Demi Laduree Macarons saya gagahkan jua. Flavours? tidak ingat yang pasti semuanya melt in the mouth.



another 6 pcs maraons for SGD38 . Sebab bekas leopard yang lawa tue saya kena tambah SGD2 . Anyway , worth sangat-sangat

After that kami meneruskan perjalanan. Sebenarnya mall kat Singpaore nie bersambung. Tak perlu nak keluar masuk mall untuk ke mall sebelah. So next destination is  LUSH! . It is handmade soap , shampoo and skin care. The smells .Sangat wangiiiiiiiiiiiiii.. Sangat besttttttttttttttttttt. Ada yang rasa nak makanpun ada. Belum sampai lagi di Malaysia. 

Lihat lah lush nie bau nya memang semerbak harum pelbagai bau dan anika warna sabun dan shampoo.




This is sexy peel smell citrusy ..


Honey I wash the kids. Also bau yang sangta mengancam untuk di makan,


Karma this is the best seller . Smells of flowers . Bau sangat wani memang la patut dapat best seller.


This is face scrub. Made by kiwi ,roses , almond, nuts and vegetable. Bau wangi dan effektif menangalkan kulit mati.


Fresh farmacy


I think this is lotion

Shampoo


and more 


more bath bomb


some quoted  " Relax la- Take a bath !


This bath bomb where you used this with bath tub to get more intense smells.


The best seller


Shampoo Bars They last Longer than most relationship.

shampoo bar diorang best . Bak kata adik saya syampu ketoi. Ketoi tue gosok sahaja pada rambut yang basah sampai keluar buih .Pastu gosok-gosok kepala sampai puas hati then bilas. But jangan lupa guna conditioner. Sebabnya rambut akan jadi mengerbang macam gambar saya kat USS. Yang tue nanti saya citer in Part III.

Tips : Shopping bila more than SGD100 boleh claim VAT. Caranya sampai kat kedai yang berkenaan daj spend more tha SGD100 sila cakap dkt SA di kedai yang anda nak claim VAT. Kedai akan key in kan pembelian anda in 1 receipt kedalam system . Sampai airport nanti boleh claim. Nanti next entry saya ajar cara nak buat VAT claim. 









No comments: