Wednesday, October 23, 2013

Part III - Universal Studio Singapore

This is our 2nd day in Singapore.Semalam berjalan-jalan di Orchard Rd plus penat sesat barat nak cari Fragrance Hotel semua complete. Malam sebelum tue kami sampai hotel around 12am. So balik mandi .. ok mandi guna sabun dan syampu Lush and  bye bye to lalalalalla land. 
The next morning kami sedar jam dah 9.30 pagi.. Rugi oooooooooooo masa.. Cepat2 siap dan bergerak pantas ker USS. Breakfast pun sambil jalan dan melintas jalan. Since our hotel next to 7 Eleven pagi tue grab roti planta 3 biji sorang. Bekal nak masuk USS katanya . Hahahaha. Ok perjalanan diteruskan. 

Cara nak ke USS kalau stay sekitar Victoria Rd, Bugis Rd. 

1. Jalan kaki ke Bugis Junction dan ambil MRT route mrt warna hijau ( EW) dari Stesen Bugis dan turun di Outram Park route mrt warna purple (NE). 
2. Dari Outram Park route mrt warna purple (NE) naik sampai ker Harbourfront .
3. Turun di Harbourfront masuk ke Vivo City Level 3 ambil tiket di Sentosa Express. Harga tambang dalam SGD 4
*Sentosa Express nie adalah tren yang disediakan untuk masuk ke dalam USS. Ada 4 stesen Sentosa , Waterfront , Imbiah dan Beach Station. 
Sentosa Station
Sentosa Station
Waterfront Station
Waterfront Station
Imbiah Station
Imbiah Station
Beach Station
Beach Station
4. Dari Stesen Sentosa ambil tiket ke Waterfront Station. Turun di Waterfront Stesen dan anda akan bertemu dengan USS.

Tiket Masuk USS 
Tiket boleh dibeli bila sampai di sana before entrance. Tapi kami beli tiket secara online which is lebih murah. Cara nak beli tiket  buka website Resort World Sentosa click sana ikut arahan selanjutnya.Entrance fees adalah SGD 74/ person. Kalau dua orang dah SGD148. Pada masa kami beli ada offer Maybank Card SGD 123 for 2 person . Sentiasa lah merajinkan diri untuk check offer di website RW.Make sure simpan semua email yang berkaitan dengan tiket. Jangan lupa print pulak tiket sebab di situ ada bar code yang akan digunakan untuk masuk. Beli awal lebih baik.

Ini adalah ketika perjalanan dari Vivo City menaiki Sentosa Express.Before lupa nak masuk dalam USS nie ada beberapa cara. Sama ada nak naik Sentosa Express , kereta or jalan kaki semua pun boleh sampai . 

Kalau naik kereta :

If entering via RWS B1 car park, only car park charges apply.
If entering via Sentosa gantry, Sentosa Island admission and car park charges apply.
Parking for all guests: Keep left on the Causeway into Sentosa. Turn down into Resorts World Sentosa and keep to the right lane which will take you to carpark, Basement 1. Park at the Red or Blue zone. Proceed right towards the Festive Grand theatre. Our ambassadors and signage will guide you to your respective hotel.
Kalau naik MRT

MRT

Take the North-East line MRT rail system (Purple Line) or Circle Line MRT rail system (Orange Line), alight at HarbourFront Station. From there, you may take any of the following transportation:

Sentosa Express: Go to the 3rd level (Lobby L) of VivoCity shopping mall to transfer to Sentosa Express to enter the resort. Drop off at Waterfront Station.

RWS 8: Proceed to the bus stop either outside VivoCity shopping mall or Merrill Lynch Harbourfront. For a flat fee of S$2.00, guests will be taken into the resort.
Kalau nak jalan kaki 

Boardwalk/Travellator (Walking)

Take a leisure stroll from VivoCity shopping mall to Resorts World Sentosa via the 700m long Sentosa Boardwalk. Featuring canopy-covered travellators, F&B and retail, enjoy the panoramic view of the bay as you walk to Sentosa. A S$1 entry fee to Sentosa applies

Tourist Coaches

There would be tourist coach bays around the resort to ensure convenient drop-offs for those taking coach into the resort for easy check-in to respective hotels.
Transtar Shuttle Service
RouteTravelling TimeFareSchedule
Johor Premium Outlets -> Resorts World Sentosa2 hoursOne-way RM15.00Monday - Sunday 7.30am, 12.30pm, 5.30pm
Resorts World Sentosa -> Johor Premium Outlets2 hoursOne-way S$10.00Monday - Sunday 10.00am, 3.00pm, 10.00pm

Ok .... faham ? 

Ini adalah pemandangan waktu naik Sentosa Express nak masuk USS. 


Lepas tue akan nampak pulak pintu gerbang nie. Siapa yang naik kereta akan nampak gerbang nie haaa dh kompom dah sampai USS.


Petanda dah nak dekat dengan tempat tujuan ini dia. 


Bila turun  tren anda akan berjumpa dengan walkway macam nie. Dah sah kompom dah sampai USS.



Seperti biasa perkara wajib amik gambar depan USS Globe nie. Since dah pergi pun berdua maka selfie lah kami mengambil gambar berdua.



Bukti bahawa En El dah sampai USS


Ini pun sama , dengan happy nya En El berkata " yes i did it !" . Ok time masuk USS bermula jam 10 am hinggalah 8pm pada Sabtu dan Ahad. Kebetulan time nie bukan peak season. Erti kata lain boleh berjalan dengan selesa dalam sana tak perlu berasak-asak nak masuk. Boleh check jadual buka dan tutup di website RWS.


Before meneruskan dengan gambar lain. Maafkanlah saya dengan perut umpama belon bergambar. abih apa nak buat dah memang besor.Ini masa dekat Hollywood.Berhenti snap gambo jer.


Ini pun sama berhenti amik gambo jer.



Taktik nak masuk USS

Nak masuk USS kena ada sikit planning.Ingat buat project jer ada planning ini nak masuk USS pun kena if not korang takkan sempat nak cover semua ride okeh. 

1. Masuk jer USS terus hala ke Sci-Fi city . Cepat2 beratur naik Transformer nya ride.If not kang berjela2 panjangnya. Setiap ride akan ada counter no untuk beritahu berapa lama masa untuk menunggu. So boleh plan. 
2. Lepas dah abis pening-pening dalam Sci-Fi City terus menghala ker Ancient Egypt . Naik ride theRevenge of The Mummy. Haaaa.. best oooo... Naik roller coaster dalam gelap .Tapi JANGAN naik jeep dalam Ancient Egypt a.k.a Treasure Hunter nama ride nya. Weih dah la beratur lama pastu bosan plak. setakat naik jeep pastu pusing tak sampai 15 minit yang beratur dekat sejam. Hahahahahah padan muka i . Sebab excited nak naik benda nie. So yang lain jangan buat kesilapan macam saya.
3.Next terus saja pergi ker Far-Far Away.Skip dulu the lost world. Kang basah naya jer tak  enjoy naik ride lain. Kat sini banyak interactive show. Masuk tengok show Shrek 4D Adventure then your kerusi bergerak2 and so on. Best2. I love the Donkey LIVE show ok. 
4. Dah puas bergelak ketawa dan ambil gambar di sini. Sila lah menuju ke Madgascar kat sini ada ride jugak. A Crate Adventure. Naik ride pusing2 dalam Madagascar World. Time nie boleh lah nak berehat sekejap chill. Lepas tue boleh naik King Julien Beach Party. Ala merry go round untuk orang tua, Heeee kanak-kanak pun boleh. Seat ada yang besar ada yang kecik. Sorry no gambar for this .Huduh bebenor orang tua naik merry go round.. Hahahahah janji puas hati.
5. Then after that kami terus check time untuk show Waterworld di The Lost World. Kami terlepas show awal. So dapat show at 5.30 pm. Sebelum show Waterworld kami patah balik ker Madagascar sebabnya pukul 5 pm semua character keluar dengan ini dapat la ambil gambar dengan semua. .
6.Lepas show Waterworld terus ke Jurassic Park. Boleh naik ride Canopy Flyer. Best ooooo roller coaster tapi kaki hanging in the air.Siap ada budak nie naik 5 kali . Hahahahha
7. Last but not least naik Jurrasic Park Rapid Adventure. Ok ride nie akan membuatkan korang basah. So boleh beli poncho USS or bawak dari luar. Kami usung beg yang berisi selipar semata-mata nak naik mende nie. Hahahahahah memang basah lencun. 2 kali naik ride nie.
8. Lepas tue nak masuk New York ker Hollywood ker dipersilakan. Kami jalan-jalan naik ride Sesame Street untuk keringkan badan.

Lets enjoy the piccas.


Nie tengah beratur nak masuk dalam  Transformer nya Ride


Nie selepas ride anda akan di bawa melalui kedai merchandise Transformer . Tak kuat iman beli borang abis kat sini. 



Luar Transformer nya Ride. Nampak tak botlol air kepala Bumble Bee tue bersama denga Churros. Nie set SGD 25.00 untuk Kepala Bumble Bee dan Churros. Air boleh di refill dengan SGD3 untuk soft drink . Happy face En El dapat botol air kegemaran.


Ok nak enterframe jugak kan.


siapa yang tak tahan pening jangan la gatal nak naik mende nie Accelerator. Ini En El layan sorang dia memang suka benda pusing2. I tak naik.. Mahu spoil mood nak naik benda lain. Hahahhaa



Ini bergambo dekat the Ancient Egypt . Ada la satu couple dari Malaysia nie. Diorg ambil gambar kami. Kami ambil gambar diorang.


Haaa.... nie la jeep yang bosan tue. Hahahahha En. El bengang betul masa i nak naik.. Heeeee...


Dalam masa berjalan-jalan tue nampak Princess Fiona & Shrek apa lagi meluru lah kami nak ambil gambar.Ok rules kat sini . Setiap character yang ada akan diescort oleh seorang petugas USS. Nak ambil gambar kena beratur dan diorang boleh tolong snap kan.So jangan risau ok. Cuma kalau agak2 ada orang nak potong Q ker buat lah muka or body language " Hey pi beratuq boleh, kami beratoq penat ok " haaa... sure dia blah.


Ini selepas Shrek 4D Adventure


En EL and his Goldilock


Depan Far Far Away Castle.


Ini watak dari The Mummy. 


My favorite Alex


The Penguins


Gloriaaaaaaaaaaaaa


Waterworld Show


Set for Waterworld Show


En El and his happy Elmo


Nie la ride Sesame Street


Nampak tak Big Bird


Since kami dah duduk sampai petang terus tunggu Lake Hollywood Show. Show fireworks sebenarnya. Best tau lama and cantik.




Yes... kami balik selepas USS tutup. Kali ini ada orang tolong snap kan gambar. Wee.................
Nanti kita sambung Part IV pula. 

No comments: