Friday, December 30, 2011

Asam Pedas Keladi

Salam peeps,
hari nie jom makan sayur keladi asam pedas our family favorite sebenarnya. Dari kecik dah di ajar makan sayur nie dengan nasi ulam.This time buat makan untuk.tengahhari sahaja. Ok peeps lets see the recipe

Bahan-bahan:

5 batang keladi di kupas kulit.
1mangkuk cili kisar
3 biji bawang merah
1 inci belacan
1 sudu makan lada hitam
Garam dan gula secukup rasa
Daun kesom dan bunga kantan
Asam keping

Cara-cara :
1. Rebus keladi dengan asam keping dan garam sampai ubi keladi empuk.
2. Buang air dan toskan keladi.
3. masukkan cili kisar,belacan,bawang merah ke dalam periuk.
4. Masukkan asam keping daun keson bunga kantan serta belacan.
5.Tambahkan air secukupnya rebus sampai bahan- bahan sebati.
6. Masukkan keladi gula dan garam.teruskan merebus dan sedia utk dihidangkan.