Friday, September 2, 2011

Yang mana satu berhari raya di rumah sebelah suami dulu atau sebelah isteri dulu....?

Hey Ladies ,

thanks pakcik gogle and owner

Salam Ladies ................

Tahun nie insyallah tahun terakhir saya berhari raya sendirian. Tahun depan dah jadi berdua. Bila dah berdua semua nya nak kena adil nak kena toleransi. Maka selalunya kita mendengar
    " balik kampung i dulu. x nak i nak balik kg i dulu"
Untuk saya yang bakal melalui nya selepas ini.. x tahu lagi mcmana. Tapi apa yang mama saya cakap biasanya perempuan berhari raya di kampung lelaki dulu then kampung perempuan . Next year after that berhari raya di kampung perempuan dan seterusnya.

Sebenarnya , isu balik kampung siapa dulu x menjadi hal. Tengok pada keadaan semasa. Dah kalau tahun nie rumah lelaki semua adik beradik balik penuh berhari raya lah di rumah lelaki dulu kalau this year adik beradik perempuan semua balik penuh berhari raya lah di sebelah perempuan.

Jika situasi menjadi macam nie. Sebelah perempuan biasanya hari pertama raya jer meriah. Sebelah lelaki 3 hari raya meriah. Maka balik lah rumah perempuan dulu. 1 hari jer pun delay . Then the day after barulah balik ke kmpung lelaki untuk raya dengan saudara mara 3 hari 3 malam.

Untuk lelaki jangan selfish untuk perempuan pun sama jangan selfish. Kalau dah tiap2 tahun rumah kita jer. Kasi la chance balik kampung sebelah sana pulak.Kalau dah hari-hari duduk rumah mertua atau dekat mertua salah seorang. Maka kasi chance la raya nak duduk lama sikit kat sebelah keluarga yang lagi satu. Ini semua I jerrr.. U x de.........Haaa.. itulah jadinya cerita mogok2 di petang raya atau mogok di pagi raya...


Arakian.. apa pun keputusannya ingat lah jadi seorang ynag adil dan bertoleransi bukan sehari dua nak hidup bersama..Selamanya ok..


Selamat Berhari Raya






No comments: