Thursday, September 8, 2011

Tahu tak apa itu Vanilla??

AsSalam,

Hari nie saya nak bercerita pasal vanilla. Vanilla ais krim , vanilla kek , vanilla air freshner  dan macam –macam lagi.Kepada yang pernah tengok  AFC  sure pernah nampak Jamie Oliver ker, Nigella  Lawson ker , Anna Olson ker guna vanilla bean dalam masakan diorg.
Kalau setakat kat sana memang la bersepah-sepah vanilla bean nie. Kalau kat Malaysia nie haishhhh kat Tesco saya tak jumpa lagi , Carrefour pun saya x pernah nampak. Yang pasti tempat biasa Jaya Grocer sure got one.

Kali nie saya ke Jaya Grocer sebab nak cari bahan nak buat Pavlova. Since dah habis vanilla kat rumah saya terjumpa vanilla pod seperti kat bawah. Cara nak guna just belah vanilla pod dan scrape the bean masukkan dalam adunan atau masakan. 
Bau vanilla yang jenis cenggini memang mengancam sangat wangi. Bak kata cik El. Boleh membuatkan saya rasa nak makan. Sometimes try letak dalam brew black coffee memberikan aroma yang sangat menarik dan menyelerakan....

Di Malayisa kalau tak salah dah mula ada tanaman vanilla. Sangat popular dan digunakan seluruh dunia.






Vanilla biasanya digunakan untuk masakan. Yang biasa kita jumpa vanilla essence , vanilla concentrate , vanilla powder and so on. Adakah anda tahu vanilla nie merupakan sejenis  aphrodisiac dan boleh merawat demam.


Explanation on vanilla as below :

*Vanilla is a flavoring derived from orchids of the genus Vanilla, which is native to Mexico. Etymologically,vanilla derives from the Spanish word "vainilla", little pod.[1] Pre-Columbian Mesoamerican peoples cultivated vanilla and Spanish conquistador Hernán Cortés is credited with introducing both vanilla and chocolate toEurope in the 1520s.[2]
* Wikipedia.






2 comments:

mzhany said...

fiza, nak pavlova...uuu nak nak nak...nnti share eh cara nk buatnyer.

Fiza Amran said...

ok hany.. nanti fiza share kat sini..