Tuesday, August 23, 2011

Dugaan Heavy Period for 2 months.

Dear Ladies ,

* seperti biasa thanks Pakcik Google

I tahu sesetengah orang rasa I x patut citer benda nie pada semua orang. Tapi I nak share info teetentu pentingnya anda ambil tahu benda-benda sebegini.
Saya nie di kategorikan sebagai plus size a.k.a comel. My weight naik secara perlahan dan makin ketara this few months back.Mula-mula tiada apa-apa perubahan. Tapi makin lama I can see my menstrual cycle dah tak betul .Every month with period but only light spotting. Ingatkan mula-mula x de apa-apa. So I found out this one product utk cure * Jamu  dot dot dot .Dengan happy nya makan.

Then after 2 weeks my nightmare starts. My period is in medium flow but very long-long time. More than 15 days. As our Islam teach more than 15 days considered as  darah istighazah. Ok cool babe, chillll…. Maybe will be fine soon.
Malangnya , after 2 week benda yang sama berlaku. So saya decided untuk jumpa doc . First visit doc bagi saya tranxemic acid  and hormone pill to regulate period.
Apa fungsi Tranxemic Acid ?
Tranxemic Acid digunakan untuk stop the bleeding . Too much eating will resultant your blood to clot and darah membeku di semua tempat dan boleh menyebakan mati sebab darah beku sumbat saluran darah

Pill hormone ( blue in color ) ?
Di gunakan untuk regulate cycle of your period for next month.
Unfortunately , this two prescription doesn’t work at all.

Again saya pergi berjumpa dengan doktor . Kali ini doktor bagi saya Tranxemix Acid dan Pil Perancang brand Yasmin. Serius cuak makan pil perancang nie even kesan nya boleh membuatkan kulit cantik dan gebu. Sebabnya x boleh missed even satu hari pun. * I’m sure all mothers out there or married ladies know about this. Cuak ok takut missed.

Malangnya , my period still x stop and become more heavier. Just imagine 1 overnight pad  kena tukar every 1 hour. My blood clot coming out also is as big as tapak tangan ok. You can feel that things are coming out . Masa nie saya sangat stress. Alhamdulillah saya x penat or pening. Cuma risau bila kat office takut terleaking. Till to the extend bila I have to visit Parkson just to buy panties yang dah terbocor..

Since that everyday saya akan google pasal heavy period .Until saya buat keputusan untuk jumpa pakar Gynecologist . Buat appointment and wait until the time come.Dalam masa yang sama period saya masih heavy dan x stop. Buntu x tahu nak buat apa.
Aktiviti meng Google diteruskan untukmencari ubat yang boleh di stop kan period.Sebab pada masa nie Tranxemic Acid dah x berkesan .Makin heavy yes…So terbaca few article yang mengatkan boleh makan Ponstant untuk stop period.
Ponstant merupakan anti-inflammation also as pain killer. Plus saya terjumpa entry di blog Ida. Kerana dia mengalami masalah yang sama seperti saya.
Saya makan ponstant 2 hari  dan Alhamdulillah period saya completely stop.

19/08/2011- Appoitment with Gynea Dr. Tang , SDMC
Ultrasound – shows that everything is normal. The uterus, ovary everything is normal in size and HEALTHY.No cyst ,PCO or Fibroids dan seangkatan dengan nya. Alhamdulillah.
Weight- Have to lose weight in 4 months time before next appointment with Dr. Tang .
So basically , my heavy and irregular period  disebabkan oleh hormone yang tak boleh nak beri signal pada reproductive system.

Kenapa hormone tak boleh beri signal ?
Ini disebabkan oleh berat badan yang naik agak mendadak. Secara technical nya  obess.Bila lemak mula berkumpul dengan banyak maka system limpa akan tegangu .
Med. Prescription: No prescription is given. The only thing is to LOST WEIGHT.Puas pujuk doktor bagi ubat kurus. Nampaknya doktor x mahu mengalah dengan saya. Huhuhuhuhuhu

Suggestion diet plan :
Replace 1 meal from 3 meals.
Contoh : Breakfast , Lunch , Dinner . Instead of makan 3 complete meal I have to replace dinner with light meal seperti  salad , buah atau sup.
Less Karbo
Kurangkan makan nasi dan roti putih terutamanya di waktu malam.
Lebihkan protein
Seperti ikan , daging . Ayam tidak digalakkan kalau nak makan . Makan sikit jer tanpa kulit. Sebab ayam boleh buat hormone saya tergangu . Kerana hormon saya sangat sensitive.
Protein Soya tidak digalakkan
Protein soya seperti air soya , taufu fah , tauhu.Kerana soya boleh mengangu hormone  jugak .
Kesimpulannya :

Jaga berat badan anda kerana berat badan memperngaruhi cycle period anda.
All the best to me and goodluck


3 comments:

Nurhidayah Shamsury said...

thanx that info..

Q said...

Wah, me and my friend period asyik lmbt jer..huhu tapi tak heavy flow lah..bagus sgt info ni!!thanks Fiza!:D

Fiza Amran said...

ida : no problem share untuk kebaikan bersama

Q: yup.. apa pun jgn stress and jgn makan manyak period haywired