Wednesday, June 29, 2011

Hantaran tinggi ker murah?? Siapa yang tentukan?

Salam Ceria


Hari nie terdengar Hot chat kat Hot FM ...Tajuk nya apakah benda mahal yang x masuk akal. Lebih kurang cenggitu la tajuknya.So come across to this mamat dia cerita kes meminang untuk adik dia dkt Sabah. Rupanya hantaran di tentukan dengan berapa batang tiang yang ada kat rumah tue. Which setiap tiang bernilai  RM10K.

Mak aiiiii.... kira sendiri la berapa hantaran nya? Betul ker mcm tue ker alasan family perempuan jer x nak terima  bakal suami .Letak harga tinggi2. Itu adalah pemikiran tipikal bila sang perempuan meletak kan hantaran yang terlampau tinggi.Sebenarnya siapa yang patut letak harga hantaran?

Pihak lelaki dan perempuan atau pun keluarga sebelah lelaki dan sebelah perempuan.

Pada pandangan saya keputusan nya mcm nie. Pihak yang nak kahwin lelaki dan perempuan berbincang dulu tentang kemampuan berapa yang boleh diberi. Of course by current situation la.* yang nie saya akan elaborate kemudian. Then u go to both of the family ..

" Anak lelaki saya mampu untuk beri hantaran RMXXXXXXXX " ( hahahahha banyak tak XXXXX tue?) "
Maka pihak perempuan pula buat decision berdasarkan keadaan semasa dan sebagainya ... nak tambah ker nak kurang kan lagi ker... mana-mana satu pun la...

Bukan isu jual anak or nak menyusahkan pihak lelaki bagi saya hantran selalunya reasonable berdasarkan harga barang keperluan dan harga pasaran hantaran. ( eh .. hantaran pun ada market value eehh??. heee) .Maksudnya di sini.... kalau di takdirkan anda dilahirkan dalam family gold spoon gold fork feed maka nya x perlu risau untuk semua hantaran and what so ever sebabnya insyallah ur parents akan tanggung semua atau sebahagian kos perkahwinan. As for saya kita bercerita tentang B2B yang seperti saya persiapan kena cari duit sendiri maka hantaran itu amat perlu untuk top up kos yg sedia ada. Bercerita tentang barang naik sana sini dari barangan runcit hingalah barangan bukan runcit yang melibatkan perkahwinan pasti semunaya naik harga.

Disebabkan itulah rata2 kita lihat sekrang nie average hantaran x kurang RM8000 - RM 10000.Kalau dah pakej catering paling murah RM10/ pax.Itu set basic nasi, lauk ayam/ daging  , acar dan buah limau belah 12..
Belum cerita pelamin , baju , photographer nya lagi... Semuanya naik... nak fikir kanopi kerusi bagai lagi belum cerita tentang cenderahati nak bagi tetamu.

So tinggi kah hantaran ? kalau di buat perbandingan dengan kos2 yang meningkat. Kejam sangat kah perempuan x fikir kesusahan lelaki nak cari duit kahwin.Memang akan ada suara  yang mengatakan buat simple2 sudah itu nak grand sgt tue sedia la duit.. Memang la mahal.Bukan isu grand atau simple. Isu nya karang buat simple korang mengata kononnya majlis kelam kabut nak cepat  sebab tue x de apa. Buat seadanya pun korang mengata.

Kesimpulan nya tepuk dada tanyalah selra nak hidup senang lepas kahwin atau hidup susah lepas kahwin. Fikir -fikirkan lah...


LIVE.LIFE.ENJOY



3 comments:

GrEeNLaicY said...

hmmm..point taken :)
kenkadang tu dah elok2 dua pilah pihak kuarga diskus tetiba plak, ada laa pihak ketiga yg jadi jarum, duk cucuk sana sini...semua tu dugaan~~~

Fiza Amran said...

betul2 .... kita dah ok orang lain plak yang busy body

izfanora said...

di Wanita Hari Ini juga ada bincang pasal pinjaman untuk berkahwin. disebabkan desakan, terpaksa berhutang..

hilang hari-hari bahagia disebabkan sehri Hari Bahagia..