Sunday, March 13, 2011

Baju Tunang oh Baju Tunang - Tips untuk B2B yang comel XXL

Dear all ,

Phobia, stress , tensi  semua ada ketika ini.. Bukan semudah yang di sangka utk cari benda paling penting dalam majlis iaitu BAJU@ DRESS .. aduyai.... Kisah nya begini:

1. Dah beli kain heavy chiffon dekat Jakel. Dengan bangganya beli chiffon dgn Satin silk fuschia kononnya nak buat lining, reason sejuk sikit sebabnya kain dia lembut.Maka dengan bangganya pergi tailor htr kain.. Tengah discuss nak buat baju apa.. Tiba-tiba  " Eh fiza ko tengok nie kain nya melekat " mcmana nak buat lining.. Tak lawa. Ko kena g beli satin lain yang murah dari yang skrang" Haaaa... melopong la mulut i. The next day pergi ke Jakel balik dengan perasaan bercampur baur dan akhirnya beli la lagi 4 meter kain french satin.... Hmmm... ada byk French satin , Japanesse Satin , Dubai Satin.. apa beza ? Harga nya lah yang...

Moral of the story is : sila consult tailor anda sebelum anda nak buat apa-apa decision beli kain. Jangan terus terjah kedai kain sebab nya diorg memang akan bagi harga paling mahal yang diorang ada tanpa consult anda sama ada bersesuain atau tidak.Jangan lupa juga tanya tailor or potential tailor anda berapa meter nak pakai untuk design pilihan anda. So tak perlu ulang kedai kain banyak2 kali.


2. Sabtu yang indah , keluar g Pasar KEramat gi carik cincin. Jeng jeng jeng... maka saya, FMIL and partner berjalan-jalan di Semua House lepas semua urusan di kedai emas selesai.Jalan punya jalan punya jalan. Kami sampai ke destinasi  Masjid India . Reason nak g tempah songkok.TAPI yang lain yang cari lain yang jumpa . Kan banyak kedai-kedai jual baju pengantin kat situ bergantungan lip lap lip lap. Since hobby saya dan FMIL sama suka masuk kedai and tanya harga or window shopping aktiviti siasatan bermula. Tergerak hati FMIL nak tanya.. "size besar ada ? size dia " sambil memerhatikan saya.. Ada.. namanya size Jumbo ( hmmm.. saya nie bersaiz XXL yer.. ) .Saya tak percaya .. ye ke??? mana bajunya meh nak tengok.. Dia kuarkan baju warna biru dan saya try.. wahhhh. muat la pulak.... harga RM180 dah tawar2 boleh dapat RM150. Haaaaa.... dalam hati aku dah beli chiffon nie.FMIL pulak dh ckp baik beli nie .berbaloi.cumanya dia xde kain.. Itu kena buat sendiri ok...

Moral of the story : Sebelum buat apa-apa keputusan fikir panjang dulu.Nak beli siap ker nak tempah. Kalau nak beli siap.. round biar melecet kaki cari x per. Dari menyesal x sudah-sudah. Tapi kalau dah plan nak tempah. Dah jangan dok sibuk nak g survey2 lagi ok.. Kalau kuat iman no problem.Dan keputusan anda jangan dipengaruhi oleh orang lain . Stick to what u want.


3. Butik Pengantin- Hmmmm... SMS - salam agak2 kalau nak sewa baju harga RM150 dpt x sekali dengan aksesori? .. Ting-- SMS masuk " Boleh awat x boleh . Mai la kedai ." Waahhhh.. sgt happy saya masa tue.. cheap2 RM150 dpt semua terus terjah beb g sampai Banting nun nak tengok baju. Sampai sana try punya try x muat la , sikit lagi nak muat la.. lepas semua tempat dada x lepas la.. Cuma ada yg satu nie jer.. Tapi wrna maroon.. hmmm dah sah2 lari konsep. Maka dia pun offer ada satu baju nie client nak jual warna pink silver.Dalam hati berbunga riang.. yeaa... Susah nak cari baju size XXL  nie.. Insaf .. nie kena make sure bila kahwin x terjadi lagi situasi macam nie...Seminggu kemudian saya dapat SMS - " Maaf budak tue x jadi jual baju "

Moral of the story :Jangan mengharap kan benda yang tak pasti. Kompmkan betul2 apa yang anda nak. Dan terus fitting. dan make sure buat arrangement awal.Kalau size XXL biasa nya agak susah nak dapat size yang di idamkan utk baju yang anda nak. Lebih baik buat sendiri kerana baju tue akan ikut exactly cutting kita.Sebab badan kita nie cutting masing2 lain. Mungkin ada orang sesuai dan mungkin juga tidak.

Conclusionnya : Saya pilih option satu selepas option 2 dan option 3 gagal memenuhi kriteria yang saya nak.Pastikan anda ada back up plan untuk apa-apa plan yang x menjadi.

p/s : entry panjang gila .. mesti boring kan.

LIVE.LIFE.ENJOY

4 comments:

mzhany said...

umm mencabar jugak fiza kan...xpe xpe pilih betol2 yer. hany dulu pakai kazen nya baju jer time tunang, seb baekkk muat, tp kain muat muat...hany masa tu size L, kazen M.ahahah ada hati kan.

tapi demi plan penjimatan berganda, hany try jugak, alih2 muat. tp serius hany xde backup langsung masa tuh. dah plan kalau tak muat jugak, hany pakai baju kurung biasa je..ahaha gile kejamss....

honeylily said...

niza dulu mase nak kawen habis setiap kedai kat kajang, bangi, shah alam dan KL sume masuk g survey...2 bulan berturut2 every weekend..letuh duh..tapi puas hati sebab at last dapat baju yg macam kita nak, design, warna etc (fyi~baju kawen nikah sanding and bertandang wat baru bukan baju dah siap ada kat mak andam) and yg penting dlm budget kita..and murah..hehehe..teringat nostalgia

ztie said...

ztie survey dari kch sampai kl oke. nasib baik tak tunggu beli kain d kl. beli kain kat kch jer... dah hantar Tailor. paham sangat.. nak g sewa baju.. macam2 lah... tak muatlah.. sama la saiz kita ni.... hurmp!....

Fiza Amran said...

hany : tue la hany mana boleh jimat kita jimat kan.. nasib baik hany cumil and yg penting tecik.. kena macam fiza nie.. huhuhuhuh size COMEL payah jadinya..

honeylily: yg penting puas hati kan.. sama la kita pun siang malam g mencarik baju

ztie : mencabar minda sebenarnya.. tapi ztie jgn putus asa ok.. teruskan mencari yg penting semuanya lancar