Wednesday, February 16, 2011

Air Soya dan Resepi

Salam Petang Rabu,

Hmmmm.. balik lewat ari nie tunggu kawan nak g lepak2 kat Empire.. punya la lama x jumpa.. tiba-tiba teringat ehhh... saya ada masa freee.... heheeh laju jer aku menaip utk blog...Nak citer apa yer ari nie?
Sedia maklum semua saya kebizian tahap cipan.. Rindunya nak memasak , rindunnya nak blogwalking , rindunya nak macam2 la...Apa pun kepada sesiapa yg bw jgn kecik hati kita x dpt nak return lawatan. Insyallah ada masa kita jalan puas2 ok.

Hari nie saya puasa. Bila puasa macam2 makanan yg ada teringin nak makan.Kat opis ne td diorg kenduri tempe ngan tauhu goreng sumbat mkn ngan cili api.bersama tempe goreng ..wahhhhhhh feverit tue.. posa punya pasal saya tapau balik buka posa... tihtihtih..

Apa motif citer pasal tauhu nie.. anyway tauhu sebenarnya sihat untuk sapa yang berdiet protien nie. Sebab dia protein tumbuhan dr kacang soya kan.. Tapi jgn mkn banyak sgt utk wanta2 diluar sana kerana kajian menunjukkan dia ada effect yg tidak baik utk wanita. (Apa pun sebenarnya makan kena in moderation la kan).Susu soya tue baik cuma jadi x baik bila ditambah bahan pengawet . Kalau soya yang proses sendiri insyallah selamat.PErnah buat air soya sendiri?? Saya pernah buat dengan mama dulu. Resepi dia macam kat bawah :

Ehsan pakcik google

Air Soya

500 gm kacang soya (rendam 3 jam dan buang kulit lagi lama lagi bagus)
Air gula.

Kaedah:

Blend kacang soya yang dibuang kulit smpi hancur dengan air masak.Tapiskan kacang soya yg hancur guna kain muslin.Ataupun guna kain napkin yg x pakai lagi.
Tuang dalam periuk rebus jgn sampai pecah minyak (sekali mendidih cukup)
Hidangkan dengan air gula.

Sedia untuk dihidangkan.

Setengah orang dia x buang kulit soya tue. Saya buang sebab mama cakap kalau x buang akan mengeluarkan rasa yang pelik.



3 comments:

mzhany said...

uuu hany tak suka soya, tak boleh masuk dah try dah, mcm nak muntah bile minum.

fiza jom mkn kt maeps ;)

Fiza Amran said...

hany ..jom ...... hehehehhe x per byk susu lain boleh minum

Hairul said...

Terima kasih di atas resepi
air soya
ini.  Memang mudah membuatnya. Cuma masa nak memerah tu je.. penat sikit.. tapi hasilnya lazat.. tq kak..