B.O a.k.a Body Ordour...

Salam tahun baru ...



Bersiaran waktu rehat  dr opis.. Tenet den kat ghumah dh kaput .. hahaha biasa la kongsi2 nie .. ader ler yg lambat membayor nya tue..

Hmmm.. berkenaan tajuk di atas.Pernah terjadi kepada diri sendri or kepada orang terdekat?

Situasi 1 : 
Eh yang I lupa pakai deodorant la... habis la kurang konfiden nie ,, i risau la takut badan i berbau nanti .. jatuh reputasi I... mcmana nie .. jom singgah Watson beli yang baru ... haissshhhhhh...

Situasi 2:

Hmmm... aku nie x pakai deodorant tue..Bahaya .. sebab deoderant nie boleh buat kita dapat kanser dengan bahan-bahan aktif dalam tue.Eeeeee.... takut la ...

Haaa.. merujuk kepada situasi satu .. ternyata bahawa dia adalah seorang yang sangat ambil kisah bab2 penjagaan diri . Hinggakan x pakai deoderant pun sampai boleh hilang keyakinan diri.Sanggup beli yang baru sebabnya untuk mengelakkan orang sekeliling tidak selesa dengan dirinya.

Bagaimana pula situasi 2.Pada pendapat saya dia hanya pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan keselesaan orang sekelliling dengan diri nya. Dan terus jump into conclusion bahawa deoderant boleh buat dia kena kanser... Tampa membuat kajian dan rujukan yang lengkap..

Serius , i cakap u all.. kalau masuk LRT ker bas ker apa2 jer tempat yang ada banyak orang ramai kalau orang yang ada masalah B.O nie yang x pandai jaga diri akan membuatkan orang tidak selesa dengan dirinya.Tak perlu la nak cerita apa reaksi orang sekeliling yang pasti semuanya pasti tidak suka , tidak selesa.. eeeeeeeeeeeeee...... benci saya x suka berada dalam situasi nie..

Meh sini saya nak bagi tips mengikut pengalaman saya :


  • Gunakan deodorant setiap kali selepas mandi. Apa brand pun x kisah. Banyak yang ada dipasaran dari semurah-murah brand hingga semahal-mahal brand.Kalau nak ukur kepentingan nya tengok sendiri kat Guardian or Watson berderet2 beratur untuk dipilih.Dari wangi hingga bau neutral.
  • Kalau anda seorang yang sensitif kulit di bawah lengan tue boleh pakai yang untuk kulit sensitif. Banyak pilihan dari memutihkan ketiak , sampai la untuk x nak bulu-bulu tumbuh balik lepas bercukur . 
  • Brand deodorant antaranya ialah Rexona , Nivea , Garnier , Dashing , Amway, Sanex , Lady Speed  ishhhhhhhhhh banyak nak senaraikan nie... tapi banyak la..
  • Antara alternatif untuk deodorant kalau secara tradisional .. setiap kali mandi ambil limau nipis or limau purut gosok kan bawah ketiak setiap kali mandi.. dan boleh letak sintuk sekali.. xtipu betul nie mujarab .. saya buat masa zaman remaja dulu sebab masa tue x tahu apa2 kan.. Mama yang suruh  buat macam tue.Alhamdulillah x de masalah tue skrang
  • Kalau tak mampu boleh jugak beli serbuk deodorant HIBKA.. sepeket seringgit jer kot but ada yang dalam botol macam bedak.. Ha.. tenyeh jer.. asal x de bau..

  • Mandi sekerap yang mungkin. Kalau ada kuat berpeluh lagi la kena mandi selalu.
  • Jaga pemakanan jangan makan banyak bawang .. eeee... bau tengik... seyes...rempah-rempah boleh makan tapi jangan makan terlalu kerap benda2 nie turut mempengaruhi bau badan anda.
Jagalah kebersihan diri anda kerana kebersihan melambangkan keperibadian. Kalau takut ketiak kanser sebab pakai deodorant fikirkanlah orang sekeliling yang kanser hidung bila  bau badan anda.

LIVE.LIFE.ENJOY

Comments

mzhany said…
terigt mak hany slalu pakai yg macam bedak tuh, sapu kt keti-ak...hehhe org tua pun pakai deodorent kan..takkan kite ni xnak pakai plak...


fiza,
tp kan selalu gak kena ngn mmbe yg xpakai ni, tapi xpndai la nak tegur....ntah mcm takot sgt nak tegur, takut dia terasa...hurmmmm pernah tak hadapi situasi mcm ni....
Fiza Amran said…
hany .. situasi 2 mmg yyg fiza pernah lalui .. hmmm... bg fiza senang jer.. send emel pasal deoderant dan yg berkaitan dgn nya dkt dia.. mudha mudhan faham.. ataupun buka jer topik pasal apa jenis deoderant yg kita pakai setiap hari...so secara x lansung dia akan terlibat sama dlm topik tue secara in direct boleh nasihat dia..

Popular Posts